Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Μανόλης Μ. Τσικαλας -ΜΕΡΤΕΜΙ-

 Ο Μανόλης Τσικαλάς είναι διακεκριμένος δικηγόρος του Ηρακλείου.  Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζει πνευματικούς καρπούς. Την πρώτη εμφάνιση είχε κάνει  στην έκδοση του δικηγορικού Ηρακλείου "Απόπειρα κατά συρροήν" μαζί με άλους δικηγόρους. Σημαντική είναι η παρουσία του σε όλες τις πολιτιστικές  εκδηλώσεις του δικηγορικού συλλόγου Ηρακλείου, ιδιαίτερα στην θεατρική ομάδα.
   Με το ΜΕΡΤΕΜΙ κάνει αυτοτελή παρουσία στην Ποίηση με αναμενόμενη ποιότητα. Το ΜΕΡΤΕΜΙ  είναι έκδοση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ο οποίος σημειωταίον έχει στο ενεργητικό του μια σειρά επιτυχεμένες δραστηριότητες όπως θεατρικές παραστάσεις,εκθέσεις ζωγραφικής, εκδόσεις ποιητικών συλλογών, μελετών κ.α.
   Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Λαμπρινός  που προλογίζει το βιβλίο μεταξύ άλλων γράφει: " Άριστος γνώστης της κρητικής ιδιωματικής γλώσσας, με τρόπο και λόγο αυθεντικό και απολαυστικό, ο Μανώλης μεταφέρει σ` αυτή τη συλλογή λίγα απ` όσα έσπειρε μέσα του το Λασιθιώτικο "μερτέμι". την αξία των στίχων του θα κρίνουν ασφαλώς άλλοι, ειδικότεροι, δεν μπορώ όμως παρά να σημειώσω την έκπληξή που προκαλεί ο λεκτικός και ο ιστορικός πλούτος που διασώζει σ` αυτούς, η ευχέρεια, η μουσικότητα και η ουσία της ποιητικής του έκφρασης καθώς και η ποικιλία των πηγών της έμπνευσής του."
    Η Ποίηση του έχει την έμπνευση από τα ερεθίσματα του Οροπεδίου Λασιθίου και αποτελεί σπουδαία λαογραφική πηγή. Η γλώσσα του είναι βγαρμένη από τα μύχια της Κρητικής γλώσσας και παράδοσης. Κάθε ποίημα ακολουθεί γλωσσάρι των Κρητικών λέξεων το οποίο βοηθά τα μέγιστα στην κατανόηση του ποιήματος.
   Μεγάλο ενδιαφέρον δημιουργεί το ποίημα "ΙΣΜΑΗΛ ΠΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟ (τελευταίο γράμμα). Πρόκειται για τον ΙΣΜΑΗΛ πασά, τον Λασιθιώτη Εμμανουήλ Παπαδάκη και τον αδερφό του Αντώνιο Παπαδάκη. Ο Ισμαήλ αιχμαλωτίστηκε από τους Αιγυπτίους και οδηγήθηκε στην Αίγυπτο όπου διέπρεψε κι άγινε Υπουργός πολέμου και εξεστράτευσε εναντίον Του Αρκαδίου στα 1866 και εν συνεχεία εναντίον της ιδιαιτέρας του πατρίδας το Λασίθι. Εκεί τραυματίστηκε και πέθανε μετά από μερικές ημέρες από τα τραύματά του.
   Ο Αντώνιος ό έτερος από τα τραγικά αδέλφια αιχμαλωτίστηκε την αυτή στιγμή από τους τουρκοαιγυπτίους και οδηγήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί δραπέτευσε και έφθασε στις παραδουνάβιες χώρες με τον ανθίζοντα Ελληνισμό. Εκεί πλούτισε και χρηματοδοτούσε τους Κρητικούς στις κατά καιρούς επαναστάσεις τους στέλλοντας χρήματα και πολεμοφόδια.
   Καθόλου απίθανο ο Μανόλης να βρήκε τον θάνατο από βόλι που είχε στείλει ο Αντώνης στην Κρήτη. Ο Αντώνης διασώζεται με το όνομα ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ και εκτός της βοήθειας που έκανε για την απελευθέρωση της Κρήτης είναι και εθνικός ευεργέτης με την διαθήκη του με την οποία δίδονται και σήμερα ακόμη υποτροφίες σε άπορους φοιτητές.
   Ο Μανόλης διασώζεται με το όνομα Ισμαήλ Φερίκ Πασάς και άγαλμά του έχει στηθεί στο Κάϊρο.
      Το ΜΕΡΤΕΜΙ (μελτέμι) περιλαμβάνει μια φιλοσοφία που θα μπορούσε να ονομαστεί και Λασιθιώτικη, έχει λόγο που στέκει, μα και περπατεί λεβέντικα, στρωτά  ωσάν το γάργαρο νερό του λόγγου.   στέλιοσκωστήσπυριδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου